Translate

sâmbătă, 12 octombrie 2024

Prima toamnă la Horgești

 Prima mea partidă la Horgești aveam s-o fac alături de prietenul meu Alex Vaetis.

 Îmi doream de mult să ajung la Horgești și prin intermediul unor prieteni comuni am avut ocazia să-l cunosc pe unul dintre administratorii lacul, Marius Chiper la expoziția dedicată pescuitului la crap din această primăvară în Olanda. După o discuție telefonică  hotărăsc cu Marius să rezerv pentru sfârșitul lunii septembrie standurile 20 și 21. Până la ora partidei am mai avut doua discuții cu Marius care ne-a răspuns cu amabilitate la toate întrebările și țin să-i mulțumesc pe acestă cale și colegului sau Mihai pentru poze și pentru felul în care am fost tratați la Horgești.Cu circa două săptămâni înainte am început pregătirile pentru partidă și am ales să folosim ca nadă boiles de la Dynamite Baits HotCrab&Krill de 15mm și Squid&Peper de 20 (sincer as fi vrut de 15mm dar nu am găsit așa că pe cele de 20mm le-am tăiat în două ). Toate boilesurile au fost aditivate cu lichidele din gama lor.La acestă combinația am adăugat pentru culoare câteva boiles Tiger Corn galbene tot de la același producător. Iar peste tot acest mix de boiles am pus cânepă și alune tigrate fierte cu mențiunea că alunele tigrate au fost sparte și zdrobite.Încă din prima zi am fost întâmpinați de un vânt puternic și a fost destul de greu să punem balize și să plantam.Horgești este lac cu adâncimi mici în zona standurile 20 apa nu are mai mult de 1.4 -- 1.5m și substrat moale cu un strat de mal de circa 20-30cm .Partida a început sâmbăta după-amiază dar lucrurile aveau să se schimbe radical în următoarele 24 de ore. Un ciclon puternic cu vânt de 80km/h și asociat cu o ploaie și o scădere a temperaturi cu 15 grade aveau să schimbe rapid planurile. Următoarele 48 de ore vom sta cu lansete pe mal este imposibil de pescuit. Cu cortul ancorat de mașină și pe o ploaie care ne-a biciuit în continuu doua zile nu putem decât aștepta să treacă furtuna. Scădere temperaturii ne face să luăm o decizie radicală ne mutăm de marți pe malul celalalt unde este mai adăpost și avem apă ceva mai mare în fata noastră circa 2--2.5m. Așa că iar strângem tot și ne mutam eu pe postul 10 și Alex pe 11 iar după 6-7 ore de mutat împachetat și despachetat sunt iar cu lansetele in apă. De miercuri vremea avea să îmbunătățească considerabil și avea să rămână frumoasă până la sfârșitul partidei dar din păcate pierdusem deja mai bine de 48 de ore.Primul pește aveam să îl prind eu pe apa mică de 1.2 m cu o lansetă aproape lipită de celălalt mal un peste de 16.4kg la o montură White pool cu un pop-up de 20 din gama Crave. Poza cu peștele mai jos.


Intuiesc că peștele avea să revină să hrănească pe apa mai mică odată cu încălzirea bruscă temperaturii și mai mut o lansetă în malul opus și joi seară după un run puternic reușesc pe a doua lansetă de lângă mal să prind primul meu peste mai mare la Horgești un comun de 22,4kg la aceiași combinație de Whity pool cu pop-up Crave. Avea să fie cel mai mare pește al partidei și primul 20kg plus la Horgești. Urmează bineînțeles o ședință foto cu Mihai poze cu peștele mai jos. 


Aveam să mai prind alți doi pești mai mici până la plecare.La Alex până vineri lucrurile nu merg bine iar vineri mută decisiv lansetele pe apă mica și prinde patru pești în ultimele 24 de ore din care unul de 22.45kg și unul de 19.6 tot cu monturi de pop-up și beneficiază de doua ședințe foto cu Mihai. Mai jos poze cu Alex și pești prinși de el.



De menționat este ca am încercat sa pescuiesc și cu bile "pe fund" dar nu am avut succes, monturile agresive gen Whity pool și Ronnie-rig au dat rezultate.Lacul are mai pe toate standurile cabane cu priza la interior și o terasă în fata suficient de mare pentru tot echipamentul a doi pescari paturi genți etc...La Horgești am plantat cu barca și motor de 65 lbs. Am folosit bateria de la EcoWorty de 12v/100A Li4Po pe care o recomand cu căldură tuturor celor care cauta o baterie ușoară la un preț super decent. 


Am plantat și eu și Alex la distante de 250m sau chiar mai mult timp de 3 zile plus sondat sonar de 9 inch si altele și abia după 3 zile pline și doua posturi a câte 4 lansete s-a descărcat.






Horgești a intrat pe lista mea de preferințe din prima partidă și mi-a plăcut ce am văzut. Un lac destul de mare circa 60ha,curat fără agățătură cu dușuri și toalete cu electricitate la standuri cu prețuri decente și corecte și o administrație care aș vrea s-o văd pe orice lac din țară.Tot respectul Marius și Mihai administratorii lacul și felicitări pentru munca depusă.Din păcate vremea nu prea ne-a ajutat foarte tare cu condiții chiar extreme cu un mutat ne-a făcut să pierdem aproape 3 zile din cele 7 zile cât am avut rezervare.Sper sa revin la Horgești în anii următorii și să-l găsesc în aceleași condiții sau chiar mai bine cu siguranță direcția în care se îndreaptă este cea bună.

marți, 8 octombrie 2024

Retrospectivă Tâncăbeşti 2023 şi primele partide la Vaarlam în 2024.

 Salutare!

  Şi înainte de a începe a vorbi despre ce am pescuit în 2024 am rămas dator cu o partidă care am făcut-o în toamnă târzie a lui 2023 la Tâncăbeşti alături de prietenul meu Alex Vaestis pe standurile Pilhan şi Bodo. O partidă care a început extrem de bine pentru Alex care avea să îşi bată recordul personal de la primul peşte cu exemplar de 26kg un superb crap oglindă cu nuanţe aurii aproape lipsit de solzi. Un peşte prins "pe întinsura" în zona unei buturugi cu o nadire foarte modestă, o mică farfurie de nadă. Zona standuri de mai sus este serios accidentată şi ai mai mereu nevoie de barcă să mergi după peşte. În general zona acesta a lacului este plină cu buturugi, plauri scufundaţi, crengi agatatura foarte multă. Am recuperat şi câteva "tramvaie" din apă şi o groază de fire rătăcite sau rupte... Aici cred că administraţia lacului ar putea face ceva mai mult pentru a recupera şi curăţa zona de agatatura firelor rupte.

  Eu am ales să folosesc boilesurile CPK OldSchool iar Alex a folosit boiles de la SelectBaits. Fac aici o paranteză, fără a avea un interes comercial, dar o spun cu toată convigerea că CPK prin gama OldSchool produce un boiles de foarte bună calitate l-a un preţ extrem de corect. Din păcate pentru mine nu am reuşit capturi notabile am prins mai mulţi crapi dar toţi în intervalul 10-14kg crapi mari m-au ocolit. Mai jos poze cu peştele prin de Alex şi doi dintre crapi mai mărişori care i-am prins. Tâncăbeşti rămâne un lac superb dar sunt câteva lucruri care trebuiesc îmbunătăţite şi în principal politica de transparentă a preţurilor care cel puţin nouă ne-a creat multă confuzie şi cred că este important să ştie fiecare pescar încă din înainte partidei ce şi cât are de plătit. Mai jos doua dintre exemplarele prinse de mine.



   Tâncăbeşti încă mă surprinde cu sălbăticia sa cu farmecul său aparte şi rămâne o minune a naturi la un pas de jungla de betoane. Mi-aş dori să-l vând mai primenit şi mai curat un pic dar cu acelaşi farmec. I-am cunoscut aroma şi mi-a plăcut enorm este un loc minunat şi merită ca pescar de crap să vii măcar odată în viaţă să-i simţi parfumul şi să-i asculţi povestea te va surprinde.

 Sezonul 2024 l-am început la Varlaam la sfârşitul lui aprilie cu partidă slabă pe o vreme schimbătoare. Teribil de ocupat cu renovarea casei am stat la pescuit doar 4 zile din şapte cât aveam în mod normal de stat. O partidă cu vreme capricioasă şi cu rezultate extrem de modeste şi pentru mine şi pentru Alex o perioadă de apatie a peştelui care era imediat după bătaie şi se hrănea apatic cu un singur peşte over 20kg prins pe alt stand pe tot lacul în decursul acestei săptămâni în care am stat la Vaarlam.

 Nu ştiu exact ce să întâmplat dar nimic nu a mers. Deşi am încercat aproape orice de la monturi mai agresive până la nadit exclusiv cu seminţe. Am prins 2-3 peşti de câteva kilograme fiecare. Este drept că la Varlaam s-au adus nişte peşti mai mici care au fost introduşi în lac şi se încerca o creştere uşoară a densităţi peştelui. Din păcate peşti mari care sunt destui,special în sectorul B unde am pescuit noi,nu au vrut să se arate.

  În vară am revenit în România pentru o nouă partidă la Vaarlam de data acesta alături de Marius Colan pe sectorul A.În prima zi am ajuns foarte târziu şi nu am reuşit să plantez am aşteptat a doua zi pentru a avea lansetele în apă.

 Primul şoc a fost să vedem că apa lacului era foarte scăzută cred că cu mai mult de un metru faţă nivelul normal al lacului. Am pescuit eu pe A4 şi Marius A6 şi din păcate toată lizieră de pe malul opus a dispărut iar luat locul ei au apărut o groază de utilaje grele care ziua produc un zgomot serios. Sunt ample lucrări de excavare în buza malului opus şi o mare groapa a apărut cel mai probabil o nouă balastieră.

 Am început partidă cu două lansete pe apă mică 1-1,2m şi două pe adâncimi de doi metri. Am făcut o nadire modestă câteva bile şi ceva cânepă pe fiecare lansetă. Lacul nu a mers rău se prindea în tonul perioadei de vară iar majoritatea peştilor erau teni de toate mărimile. Nici noi nu aveam să facem notă discordantă şi va fi o partidă în care nouă zeci la sută din peşti au fost teni printre care sau strecurat de 2-3 comuni dar nici unul sărit de 16 kg. Media zilnică era undeva la trei teni pe zi. Câteva poze mai jos.





   De remarcat că toţi tenii au venit de pe apă mare iar crapi comuni din buza malului. Am avut norocul să prind A2 câteva zile liber şi am pescuit cu o lansetă acolo şi a fost cea mai productivă.Se pare că peştele este deranjat de ce se întâmplă pe malul opus. Am folosit boiles de la Dynamite Baits Complex-t de 15mm şi TigerCorn de 20mm.Probabil combinaţia de TigerCorn şi cânepă ne-a crescut procentul de teni. Sincer nu caut să prind teni nu îmi plac în mod deosebit şi evit să-i fotografiez pentru că sunt peşti sensibili în special vara plus faptul că sunt extrem de bătăioşi şi când îi ţii în braţe pentru poză. În nici un caz la Varlaam nu am venit pentru teni dar este vară şi este greu să îi eviţi în special când nădeşti cu birdfood şi seminţe.   Am pescuit doar cu pop-up şi monturi agresive gen ronnie-rig şi whity-pool. O partidă de vară lejeră cu suficientă activitate o partidă bună cei drept fără peşti foarte mari dar suficienţi să ne hrănească pasiune.
 Cam atât de la Varlaam şi începutul de sezon.