Translate

marți, 8 octombrie 2024

Retrospectivă Tâncăbeşti 2023 şi primele partide la Vaarlam în 2024.

 Salutare!

  Şi înainte de a începe a vorbi despre ce am pescuit în 2024 am rămas dator cu o partidă care am făcut-o în toamnă târzie a lui 2023 la Tâncăbeşti alături de prietenul meu Alex Vaestis pe standurile Pilhan şi Bodo. O partidă care a început extrem de bine pentru Alex care avea să îşi bată recordul personal de la primul peşte cu exemplar de 26kg un superb crap oglindă cu nuanţe aurii aproape lipsit de solzi. Un peşte prins "pe întinsura" în zona unei buturugi cu o nadire foarte modestă, o mică farfurie de nadă. Zona standuri de mai sus este serios accidentată şi ai mai mereu nevoie de barcă să mergi după peşte. În general zona acesta a lacului este plină cu buturugi, plauri scufundaţi, crengi agatatura foarte multă. Am recuperat şi câteva "tramvaie" din apă şi o groază de fire rătăcite sau rupte... Aici cred că administraţia lacului ar putea face ceva mai mult pentru a recupera şi curăţa zona de agatatura firelor rupte.

  Eu am ales să folosesc boilesurile CPK OldSchool iar Alex a folosit boiles de la SelectBaits. Fac aici o paranteză, fără a avea un interes comercial, dar o spun cu toată convigerea că CPK prin gama OldSchool produce un boiles de foarte bună calitate l-a un preţ extrem de corect. Din păcate pentru mine nu am reuşit capturi notabile am prins mai mulţi crapi dar toţi în intervalul 10-14kg crapi mari m-au ocolit. Mai jos poze cu peştele prin de Alex şi doi dintre crapi mai mărişori care i-am prins. Tâncăbeşti rămâne un lac superb dar sunt câteva lucruri care trebuiesc îmbunătăţite şi în principal politica de transparentă a preţurilor care cel puţin nouă ne-a creat multă confuzie şi cred că este important să ştie fiecare pescar încă din înainte partidei ce şi cât are de plătit. Mai jos doua dintre exemplarele prinse de mine.



   Tâncăbeşti încă mă surprinde cu sălbăticia sa cu farmecul său aparte şi rămâne o minune a naturi la un pas de jungla de betoane. Mi-aş dori să-l vând mai primenit şi mai curat un pic dar cu acelaşi farmec. I-am cunoscut aroma şi mi-a plăcut enorm este un loc minunat şi merită ca pescar de crap să vii măcar odată în viaţă să-i simţi parfumul şi să-i asculţi povestea te va surprinde.

 Sezonul 2024 l-am început la Varlaam la sfârşitul lui aprilie cu partidă slabă pe o vreme schimbătoare. Teribil de ocupat cu renovarea casei am stat la pescuit doar 4 zile din şapte cât aveam în mod normal de stat. O partidă cu vreme capricioasă şi cu rezultate extrem de modeste şi pentru mine şi pentru Alex o perioadă de apatie a peştelui care era imediat după bătaie şi se hrănea apatic cu un singur peşte over 20kg prins pe alt stand pe tot lacul în decursul acestei săptămâni în care am stat la Vaarlam.

 Nu ştiu exact ce să întâmplat dar nimic nu a mers. Deşi am încercat aproape orice de la monturi mai agresive până la nadit exclusiv cu seminţe. Am prins 2-3 peşti de câteva kilograme fiecare. Este drept că la Varlaam s-au adus nişte peşti mai mici care au fost introduşi în lac şi se încerca o creştere uşoară a densităţi peştelui. Din păcate peşti mari care sunt destui,special în sectorul B unde am pescuit noi,nu au vrut să se arate.

  În vară am revenit în România pentru o nouă partidă la Vaarlam de data acesta alături de Marius Colan pe sectorul A.În prima zi am ajuns foarte târziu şi nu am reuşit să plantez am aşteptat a doua zi pentru a avea lansetele în apă.

 Primul şoc a fost să vedem că apa lacului era foarte scăzută cred că cu mai mult de un metru faţă nivelul normal al lacului. Am pescuit eu pe A4 şi Marius A6 şi din păcate toată lizieră de pe malul opus a dispărut iar luat locul ei au apărut o groază de utilaje grele care ziua produc un zgomot serios. Sunt ample lucrări de excavare în buza malului opus şi o mare groapa a apărut cel mai probabil o nouă balastieră.

 Am început partidă cu două lansete pe apă mică 1-1,2m şi două pe adâncimi de doi metri. Am făcut o nadire modestă câteva bile şi ceva cânepă pe fiecare lansetă. Lacul nu a mers rău se prindea în tonul perioadei de vară iar majoritatea peştilor erau teni de toate mărimile. Nici noi nu aveam să facem notă discordantă şi va fi o partidă în care nouă zeci la sută din peşti au fost teni printre care sau strecurat de 2-3 comuni dar nici unul sărit de 16 kg. Media zilnică era undeva la trei teni pe zi. Câteva poze mai jos.





   De remarcat că toţi tenii au venit de pe apă mare iar crapi comuni din buza malului. Am avut norocul să prind A2 câteva zile liber şi am pescuit cu o lansetă acolo şi a fost cea mai productivă.Se pare că peştele este deranjat de ce se întâmplă pe malul opus. Am folosit boiles de la Dynamite Baits Complex-t de 15mm şi TigerCorn de 20mm.Probabil combinaţia de TigerCorn şi cânepă ne-a crescut procentul de teni. Sincer nu caut să prind teni nu îmi plac în mod deosebit şi evit să-i fotografiez pentru că sunt peşti sensibili în special vara plus faptul că sunt extrem de bătăioşi şi când îi ţii în braţe pentru poză. În nici un caz la Varlaam nu am venit pentru teni dar este vară şi este greu să îi eviţi în special când nădeşti cu birdfood şi seminţe.   Am pescuit doar cu pop-up şi monturi agresive gen ronnie-rig şi whity-pool. O partidă de vară lejeră cu suficientă activitate o partidă bună cei drept fără peşti foarte mari dar suficienţi să ne hrănească pasiune.
 Cam atât de la Varlaam şi începutul de sezon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu