Translate

miercuri, 20 aprilie 2022

Intre agonie si extaz.

 

  Salut şi am revenit şi pe 2022. Exact cum spune şi titlul acestea sunt stările pe le-am încercat la ultimele două partide pescuit pe care le-am realizat alături de prietenul meu Alex Vaetis. Să începem în ordine cronologică şi să revenim în 2021 în toamnă mai exact mă găseşte alături de Alex la Varlaam pe sectorul B pe standurile B14 şi B15 într-o partidă de patru zile. Varlaam a fost cu ghinion pentru noi în acest an. Nu am reuşit să reedităm partidele din ani precedenţi când păcăleam mult mai uşor exemplarele mari ale lacului. Alex a avut mai multe partide în 2021 dar rezultatele au fost modeste în comparaţie cu ani precedenţi. Varlaam a fost tot timpul un lac greu şi cu timpul a devenit şi mai greu peşti au devenit mai suspicioşi presiunea din partea pescarilor este din ce în ce mai mare cu noile standuri deschise şi standurile cele mai productive au devenit din ce în ce mai obişnuite şi alte locuri şi au fost mai productive. Sectorul B a devenit oarecum mai echilibrat. Am început partida pe standul 14 şi am încercat să plantez cam în aceleaşi locuri  în care prindeam foarte bine în anii precedenţi dar nimic nu a funcţionat am prin doar exemplare de 3-4 kg introduse în lac în acel an. Alex se descurcă mai bine şi reuşeşte să prindă în prima zi un exemplar de 20,6kg, un peşte pe care Alex la aşteptat un an întreg, Cu acesta ocazie am făcut şi un film dedicat acestei partide las un link aici şi o poză cu peştele. Povestea unui crap de 20kg. - YouTube


 Revenim la 2022 şi cu ajutorul unor prieteni reuşim să facem două rezervări pentru lacul Zabar din Bosnia în primăvara în perioada 10-17 aprilie unde aveam să pescuim standul 6 şi în toamnă în septembrie când vom pescui standul 12. Pentru cine nu cunoaşte lacul Zabar este o fostă balastieră cu adâncimi de 4-5m în majoritatea locurilor şi cu urcări abrupte în zona malurilor. Lacul are foarte puţină agătătură este un lac foarte curat cu apă limpede specifică balastierelor.Ca şi condiţii de pescuit Zabar are tot confortul de care ai nevoie. Fiecare post are propria căsuţă cu două paturi saltele şi aşternuturi plus terasă cu masă şi două băncuţe. Peste tot sunt copaci şi cortine de arbori care îţi vor aduce umbră în timpul verii. Standurile sunt pietruite iar apa în faţa standului este suficient de mare ca să îţi permită să scoţi peştele fără probleme fără a fi nevoit să intri în apă. Fiecare căsuţă este alimentată electric şi la capul fiecărui pat este o priză iar curentul consumat intră în taxa de pescuit. Toalete şi duşuri sunt disponibile în mai multe părţi ale lacului şi sunt întreţinute zilnic.Plus internet wi-fi gratuit care este într-adevăr de mare ajutor având în vedere tarifele de roaming.
 În contul taxei de pescuit primeşti pe lângă dreptul de a pescui, saltea de recepţie tip cadă, trepied de cântărire, un sling şi 3 kg de boiles adică un kg pe zi de lansetă în condiţiile în care se pescuieşte cu 3 lansete. O a patra lansetă este posibilă cu o taxă suplimentară şi pentru care vei primi de asemenea un kg de boiles pentru fiecare zi de pescuit în contul taxei suplimentare.Se poate nădi suplimentar cu alte boilesuri în cazul în care doreşti să-o faci.Pe partea de administraţie l-am cunoscut pe Dl. Cătălin Toader care se ocupă de rezervările pentru România şi care este prezent pe lac. Ne-a prezentat lacul regulamentul şi condiţiile generale de pescuit şi camping. Un om de maxim bun simţ care ne-a ajutat cu tot cea am cerut şi care a fost foarte corect în atitudine şi abordare, nota zece nimic de reproşat şi sper să-l revedem bine şi sănătos în partidele următoare.
 Zabar este un lac cu mult peşte mare din statisticile anilor precedenţi sunt patru peşti trecuţi de 35 de kg în jur de treizeci de peşti trecuţi de 30 de kg şi cei de peste 20kg cu ordinul sutelor. Lacul are şi pagină de Facebook şi site de anul acesta unde se pot vede informaţii amănunţite despre lac, peşti şi condiţii în general.
  Din Bucureşti la Zabar sunt cam 800 de km un drum care te poartă prin trei ţări Serbia, Croaţia şi Bosnia şi care îţi ia cam 11-12 ore de condus.
  Am ajuns duminica dimineaţa pe lac foarte obosiţi iar în prima zi am reuşit să plantăm seară târziu fără prea mari speranţe. Din păcate vremea se schimbă şi în următoarele zile se prinde foarte puţin doar într-un colţ al lacului. Alţi prieteni veniţi cu noi pescuiesc postul opt şi nici la iei lucrurile nu merg mai bine deşi reuşesc să spargă gheaţa. Următoarele cinci zile aveau să fie dezamăgitoare fără o singură trăsătură pentru noi.Se prinde puţin pe tot lacul şi în general peşti mici. Prieteni noştri de pe postul opt reuşesc totuşi doi peşti de 20 şi 22 de kg şi câţiva mai mici în condiţiile grele în care peştele se hrăneşte apatic sau de loc şi încă este cantonat în locurile de iernat. În a 5 noapte avem prima trăsătură dar peştele nu se înţeapă bine şi îl pierd în dril. Pescuiesc standul împreună cu Alex cu patru lansete şi în primele zile nădim cam o jumate de kg de nadă pe lansetă o nadire prudenta în condiţiile în care nu avem un răspuns din parte peştelui. Schimbăm lansetele la 12 ore sau chiar la 24 de ore dar nimic nu pare să funcţioneze şi peştele nu vrea să intre în zone noastră.
 A fost pentru prima dată în ultimii ani când am plecat la pescuit plantat fără barcă. Toată lumea ne-a sfătuit înainte de partidă să folosim navomodel aşa am ales unul cu sonar şi autopilot produs de o firmă germană care şi-a făcut per total treaba dar este un model mare şi puţin cam zgomotos plus faptul că interfera cu alte navomodele de la acelaşi producător şi prezente pe lac în acelaşi moment. Aşa că trebuie să fim atenţi pe viitor la aceste aspecte.Las mai jos o poză cu zona de pescuit a standului 6.


 În schimb ultima noapte avea să fie de senzaţie şi un ultimele ore ale partidei reuşim să prindem un peşte absolut superb de 29,6 kg şi un nou personal best. Este incredibil că înainte cu trei ore să plecăm, reuşim la o montură blow-back cu două bile din punga de nădit luate la întâmplare în seara din înainte, dintre cele oferite în cuantumul taxei, să prindem un aşa peşte.De specificat că în ultima zi am mai prins un peşte mai mic şi am ratat unul pe trăsătura asta ne-a încurajat să nădim mai mult şi în ultima noapte pe montura pe care am prins peştele de 29,6kg am nădit undeva la 4 kg de boiles de 22mm tăiat în două deoarece pescuiam oarecum pe un plan înclinat pe o apă de circa 1,4-1,5m în buza malul opus. Montura prinzătoare a fost un blow-back clasic cu anou, un fir cămăşuit sufix combi-soft cu un cârlig CarpSpirit V-curve nr.4 cu o lungime de 25 de cm şi o alică de tungsten să o ţină lipită de substrat.






 Pentru mine un asemenea peşte şterge cu buretele o săptămână de aşteptare zadarnică în care încerci să înţelegi lacul să îţi corectezi greşelile şi să ai încredere în cea ce faci, că faci corect şi că mai devreme sau mai târziu vei reuşi să prinzi ceva cu adevărat important. Sunt sigur că dacă aveam măcar 1-2 zile în plus reuşeam mult mai mult. Din păcate peştele a urcat să hrănească în zona noastră doar în ultima noapte. Rămânem cu doi peşti prinşi la Zabar dar unul dintre iei a meritat tot efortul şi aşteptarea. O poză mai jos şi cu cel de al doilea peşte.

 Zabar este cel mai interesant lac pe care am pescuit. Este oarecum asemănător cu Varlaam dar la capitolul condiţii este un pic superior şi spun asta deoarece în România pentru mine Varlaam este un etalon în ce priveşte condiţiile de pescuit. Sperăm la partidă din toamnă să reuşim mai mult şi vă spun cu siguranţă că Zabar este una dintre cele mai bune destinaţii de pescuit din Europa în acest moment. Dacă aveţi în plan să mergeţi şi incă ezitaţi vă sfătuiesc să numai staţi pe gânduri şi să încercaţi acestă locaţie merită tot efortul şi are toată aprecierea mea.Pentru următoare partidă vom ajunge în Franţa pe lacul Jurasika 1 la sfârşitul luni mai până atunci vă urez fir întins şi capturi de minim două cifre. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu